ام آر آی (MRI)مخفف عبارت انگلیسی (Magnetic Resonance Imaging) است و تصویرسازی تشدید مغناطیسی نامیده می شود. MRIروشی است که می توان با کمک گرفتن از آن تصاویر بسیار دقیق و واضحی از اندام های درون بدن بدست آورد.امواج مورد استفاده در ام آر آی از جنس امواج رادیویی و مغناطیسی هستند که ضرری برای بدن ندارد. این روش تصویربرداری دردناک نیست.
در ام آر آی ابتدا بیمار در یک میدان مغناطیسی قوی قرار گرفته و سپس امواج رادیویی به سوی او تابیده می شود. بافت های بدن در جواب به این موقعیت امواج رادیویی دیگری را از خود ساطع می کنند. با دریافت این امواج رادیویی که از بدن بیمار ساطع می شود و تحلیل این امواج توسط یک کامپیوتر پرقدرت، تصاویری بر روی مانیتور دستگاه ایجاد می شوند که سطع مقاطعی از اندام موردنظر را نشان می دهند. پزشکان با استفاده از این تکنیک ارزشمند توانستند از بافت های مختلفی مانند مغز تصاویر واضحی بدست آورند.
نحوه تصویربرداری و مراقبتها
فردی که قرار است با این روش مورد تصویربرداری قرار گیرد نباید هیچ شیء فلزی مانند ساعت، انگشتر، مفصل مصنوعی و . داشته باشد و یا شی فلزی در نزدیکی دستگاه MRI قرار گیرد، زیرا میدان مغناطیسی روی این مواد فرومغناطیسی اثر گذاشته و نه تنها باعث تداخل در امر تصویربرداری می شود، بلکه می تواند به خود فرد نیز آسیب برساند؛ به همین دلیل است که دستگاه MRI را در اتاق های ویژه ای قرار می دهند.
این اتاق ها نسبت به امواج الکترومغناطیسی نفوذناپذبرند. در نتیجه امکان ورود یا خروج برای این امواج وجود ندارد. به علاوه لباس مخصوصی را تن بیمار می کنند که هیچ قسمت فلزی نداشته باشد. هنگام عمل تصویربرداری فرد باید آرام باشد. به این منظور می توان یک آرام بخش ملایم به او داد. سپس او را روی تخت خوابانده و از او می خواهند که به طور عادی نفس بکشد. بعد از اینکه فرد در دستگاه قرار گرفت، محل مورد تصویربرداری را با نور مشخص می کنند و اسکن کردن شروع می شود.
در فواصل زمانی که اسکن کردن قطع می شود وی میتواند قدری حرکت کند، ولی نه آنقدر که از محل مورد نظر جابهجا شود. شخص در طول اسکن می تواند از طریق دکمه ای که در اختیار او قرار داده اند به مسئولان اطلاع دهد و اسکن کردن متوقف شود. بعد از اتمام کار اطلاعات تصویری به رایانه ای داده می شود و رایانه با بررسی اطلاعات، تصویری ایجاد می کند که روی فیلم منعکس می شود.
موارد کاربرد
امروزه M.R.I در تشخیص بسیاری از بیماری ها و ضایعات اعضای مختلف بدن به کار می رود. از این روش می توان برای تشخیص، درمان و دنبال کردن مسیر بیماری استفاده کرد. مثلا تمام ناهنجاری های مغز و نخاع به وسیله MRI نشان داده می شود. با این روش می توان تشخیص داد که درد کمر به علت درد عضله است و یا به علت فشار روی عصب می باشد. همچنین در درمان و تشخیص و روند توسعه سرطان از این روش استفاده می شود. موارد کاربرد MRI بسیار زیاد است که در این جا فقط چند نمونه ذکر می شود:
- MRI مغز
- MRI ستون مهره ها
- MRI استخوان و مفصل ها
- MRI حفره شکم
- MRI ویژه دستگاه گردش خون
امواج مورد استفاده در ام آر آی از جنس امواج رادیویی و مغناطیسی هستند که ضرری برای بدن ندارند. این روش تصویربرداری دردناک نیست. در ام آر آی ابتدا بیمار در یک میدان مغناطیسی قوی قرار گرفته و سپس امواج رادیویی به سوی او تابیده می شوند. بافت های بدن در جواب به این موقعیت، امواج رادیویی دیگری را از خود ساطع می کنند. با دریافت این امواج رادیویی که از بدن بیمار ساطع می شود و تحلیل این امواج توسط یک کامپیوتر پرقدرت، تصاویری بر روی مانیتور دستگاه ایجاد می شود که سطح مقاطعی از اندام مورد نظر را نشان می دهد.ام آر آی یک روش تصویربرداری دقیق و پرقدرت برای تشخیص مشکلات و بیماری های بافت های بدن است. یکی از نقاط تمایز این روش با سی تی اسکن در این است که در ام آر آی تصاویر بافت های نرم مانند غضروف، تاندون، لیگامان، عصب و رگ ها بسیار واضح و دقیق دیده می شوند و این روش تصویربرداری برای تشخیص بیماری های این بافت ها مفید است.