یکی از مهمترین و موثرترین راه های تشخیص سرطان سینه به خصوص در مراحل اولیه بیماری انجام ماموگرافی است و یکی از موثرترین راه های مبارزه با این بیماری تشخیص آن در مراحل اولیه پیدایش سرطان می باشد .
ماموگرافی انجام یک رادیوگرافی از نسج نرم پستان می باشد که عمدتا به منظور شناسایی و تشخیص سرطان پستان و نیز به منظور ارزیابی تود های قابل لمس و ضایعات غیر قابل لمس پستان مورد استفاده قرار می گیرد .
انجام تصویربربرداری ماموگرافی در خانمهای بالای چهل سال هر دو سال یکبار توصیه می شود . خانمهایی که افراد درجه یک آنها (مادر یا خواهر) سابقه سرطان پستان دارند , ازسن 35 سالگی به بالا انجام ماموگرافی سالانه توصیه می شود . بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول پریود می باشد.
کاربرد ماموگرافی
- غربالگری بانوان بالای 40 سال از نظر سرطان پستان
- ارزیابی بیمارانی که توده مشکوک در پستان دارند
- پیگیری درمان بیماران رادیوتراپی یا مستکتومی شده
- پیگیری پستان مقابل در فردی که یک سینه مبتلا به سرطان را برداشته
ماموگرافی دیجیتال
در ماموگرافی دیجیتال تصاویر اشعه ایکس بصورت فایل دیجیتال کامپیوتری ذخیره می شود . این تکنولوژی نسبت به ماموگرافی معمولی بسیار سودمند می باشد و به متخصص رادیولوژی امکان بزرگنمایی یا تنظیم تیره ویا روشن کردن تصاویر جهت بررسی ناهنجاریهایی که بصورت معمول دیده نمی شود را می دهد .
با ذخیره کردن تصاویرماموگرافی بر روی CD امکان دسترسی آسان به تصاویر و نمایش آن در هر پایانه کامپیوتری در هر مرکز درمانی جهت مشاوره و درمان را می دهد . تصاویر ماموگرافی دیجیتال در کمتر از 10 ثانیه آماده می شود درحالیکه در ماموگرافی معمولی بین 5 تا 10 دقیقه زمان می برد .
نحوه انجام ماموگرافی
نحوه انجام ماموگرافی بدین صورت می باشد که فرد در مقابل دستگاه ماموگرافی قرار میگیرد تا بتوان پستان بیمار را بین دو صفحه دستگاه ماموگرافی قرار داد . این دوصفحه جهت انجام تصویربرداری پستان را در حالت کمپرس قرار داده و سپس با تاباندن اشعه ایکس به بافت پستان , تصویرپستان روی فیلم ثبت می شود . از هر دو پستان دو عکس گرفته می شود که یکی با فشردن پستان به صورت افقی و دیگری به صورت عمودی به دست می اید .
وقتی برای ماموگرافی مراجعه می کنید از اسپری یا لوسیون های ضد عرق یا پودر تالک در زیر بغل یا روی پستان استفاده نکنید زیرا آثار ناشی از آن به صورت رسوب کلسیم (میکروکلسیفیکاسیون) در عکس ماموگرافی دیده شده وتشخیص بیماری بصورت دقیق و صحیح انجام نمی شود .
توصیه می شود که :
در صورت داشتن پروتز سینه حتما تکنولوژیست را مطلع نمایید . تا از روش مناسب تصویر برداری استفاده شود .
در هنگام ماموگرافی حتما تصاویر ماموگرافی قبلی را همراه داشته باشید زیرا برای تشخیص قطعی , مقایسه ماموگرافی با تصاویر قبلی لازم است .